Działalność lokalna marginalna i ograniczona – chcesz w takiej formie prowadzić sprzedaż żywności wyprodukowanej w twoim gospodarstwie? Zobacz, czego dopilnować.
W Polsce produkcja żywności w gospodarstwach rolnych i sprzedaż żywności na małą skalę możliwa jest w formie:
- dostawy bezpośredniej,
- sprzedaży bezpośredniej,
- rolniczego handlu detalicznego,
- działalności marginalnej, ograniczonej i lokalnej (MOL)
W ramach MOL rolnicy i producenci mogą sprzedawać produkty mleczne, rybołówstwa, surowe wyroby mięsne, mięso mielone, produkty jajeczne z ugotowanych jaj oraz gotowe posiłki czyli potrawy.
Dopuszczony jest również rozbiór i sprzedaż świeżego mięsa – wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego, końskiego, drobiowego, zwierząt łownych oraz dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych.
Spis Treści
Działalność lokalna marginalna i ograniczona
Jednym z warunków uznania działalności lokalnej, marginalnej i ograniczonej jest prowadzenie dostaw do sklepów poza miejsce produkcji lub innych właścicieli.
Przepisy nie ograniczają ilości sprzedaży dla konsumentów. Za to w przypadku dostaw, obowiązują tygodniowe limity sprzedaży. Mogą zostać podwyższone za zgodą powiatowego lekarza weterynarii (ale limit 26 ton rocznie to górna granica).
MOL – zalety
Plusy działalności marginalnej, ograniczonej i lokalnej to:
- uproszczone wymagania higieniczne,
- stosunkowo niskie koszty uruchomienia zakładu,
- możliwość wykorzystania produktów spoza własnego gospodarstwa,
- brak ograniczeń ilościowych przy sprzedaży konsumentom.
MOL – działalność marginalna, ograniczona i lokalna
Jeśli wybierasz taki typ działalności, musisz przygotować dokument potwierdzający prawo do nieruchomości na której zlokalizowany jest obiekt produkcyjny. To na początek.
Zatroszcz się również o wypis z planu zagospodarowania przestrzennego oraz decyzji w sprawie warunków zabudowy. Sprawy te załatwiasz w urzędzie gminy lub miasta.
Jeśli chodzi o nowy obiekt, to uprawniony architekt nanosi obrys planowanej inwestycji na mapie przeznaczonej do celów projektowych.
Działalność lokalna, marginalna i ograniczona – powiatowy lekarz weterynarii
Teraz składasz wniosek do powiatowego lekarza weterynarii. Do wniosku dołączysz projekt techniczno-budowlany, projekty branżowe – warunki techniczne dostawy mediów (prądu, gazu, wody) oraz odbioru ścieków i śmieci.
Możliwe są odstępstwa dotyczące m.in. braku oświetlenia naturalnego przy stanowisku pracy, zaniżenia wysokości pomieszczenia gdzie znajdują się stanowiska robocze oraz usytuowania poziomu podłogi pomieszczenia usługowego i produkcyjnego poniżej poziomu terenu przyległego do budynku.
Musisz złożyć też wniosek do wojewódzkiego inspektora sanitarnego. Musisz uzgodnić dokumentację projektową pod względem wymagań higienicznych, zdrowotnych, przeciwpożarowych i BHP.
Sprawdź czy obowiązuje cię wykonanie raportu środowiskowego i uzyskanie decyzji środowiskowej.
Jeśli planujesz remont lub adaptację obiektu to wniosek o pozwolenie na budowę składasz do Starostwa Powiatowego.
Nie potrzebujesz pozwolenia na budowę, a jedynie powinieneś zgłosić roboty budowlane?
Przygotuj odpowiednie szkice/rysunki, pozwolenia, uzgodnienia i opinie, które wymagane są przez prawo. Jeśli trzeba przygotuj oświadczenie o posiadaniu prawa do dysponowania nieruchomością na cele budowlane.
Być może będziesz musiał zgłosić zmianę sposobu użytkowania obiektu/jego części. Decyzję administracyjną otrzymasz w ciągu 31 od złożenia wniosku.
Po wykonaniu inwestycji i wyposażeniu zakładu, urzędnicy wydadzą decyzję o braku sprzeciwu co do dopuszczenia do użytkowania zakładu.
Pozostaje jeszcze złożyć – na przynajmniej 30 dni przed rozpoczęciem działalności – wniosek o rejestrację zakładu do powiatowego lekarza weterynarii.
PLW może skontrolować twój obiekt. Wtedy musisz mieć dla niego do wglądu, m.in. projekty budowlany i branżowe, badania wody, ew. odstępstwa czy też decyzję urzędu o braku sprzeciwu w sprawie dopuszczenie do użytkowania zakładu.
Powiatowy Inspektor Weterynarii wpisze twój zakład do rejestru zakładów i nada mu weterynaryjny numer identyfikacyjny.
Sprzedaż żywności – działalność lokalna, marginalna i ograniczona –
Gdzie możesz sprzedawać żywność wyprodukowaną w takim zakładzie?
Sprzedaż oraz obiekty do których dostarczysz żywność muszą znajdować się na:
- terenie jednego województwa lub na obszarze sąsiadujących z nim powiatów,
- obszarze miast stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województwa położonych na obszarach województw sąsiadujących z województwem, w którym jest prowadzona produkcja.
Uwaga! Te ograniczenia nie dotyczą sprzedaży produktów konsumentowi końcowemu podczas festynów, wystaw, targów czy kiermaszy.
(Zobacz jak założyć spółdzielnię rolników)
Źródło: „Żywność prosto z gospodarstwa – źródłem dochodu rolników” publikacja Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi