Sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa rolnego – jak ją rozpocząć i czego dopilnować. O tym dowiesz się z naszego przewodnika.
Sprzedaż żywności bezpośrednio konsumentowi – czyli na małą skalę – możliwa jest w ramach:
- dostawy bezpośredniej,
- sprzedaży bezpośredniej,
- rolniczego handlu detalicznego,
- działalności marginalnej, ograniczonej i lokalnej.
Przy wyborze kluczowy jest profil produkcji gospodarstwa (produkcja zwierzęca lub roślinna), rodzaj wytwarzanych środków spożywczych (w postaci przetworzonej i nieprzetworzonej), pochodzenie żywności/surowców wykorzystywanych do jej produkcji oraz planowana wielkość, intensywność i obszar sprzedaży.
Spis Treści
Sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa
Spójrzmy najpierw na sprzedaż surowców roślinnych w formie dostawy bezpośredniej.
Mowa o m.in. zbożach, owocach, warzywach, grzybach uprawnych, ziołach oraz środkach spożywczych pochodzących z wyżej wymienionych produktów/surowców w postaci kiszonej/suszonej.
Dostawa bezpośrednia – surowce roślinne
Prowadząc taką działalność musisz zarejestrować dostawę bezpośrednią w Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Wniosek o wpis do rejestru składasz przynajmniej na 14 dni przed rozpoczęciem działalności. Do wniosku musisz dołączyć aktualny KRS lub zaświadczenie o wpisie do CEIDG oraz zaświadczenie o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych.
Po uzyskaniu zaświadczenia o wpisie do rejestru podmiotów nadzorowanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną może prowadzić sprzedaż surowców.
Uwaga! Sprzedaż dopuszczalna jest:
- na terenie województwa, w którym prowadzona jest produkcja,
- na obszarze województw przyległych,
- w wyznaczonym miejscu znajdującym się na terenie twojego gospodarstwa,
- w miejscach przylegających do miejsca produkcji,
- we własnych sklepach,
- w wyznaczonych punktach sprzedaży detalicznej,
- ze specjalistycznych środków transportu,
- na targowiskach,
- przez internet („paczki od rolnika”).
Co z surowcami pochodzenia zwierzęcego?
Surowce pochodzenia zwierzęcego
Tutaj sprzedaż bezpośrednia może dotyczyć m.in. sprzedaży tuszek i podrobów z drobiu, zajęczaków, drobnej i grubej zwierzyny łownej, żywych ślimaków, surowego mleka/śmietany, żywych i poddanych obróbce ryb.
Na liście są również jajka oraz produkty pszczelarskie: miód, pyłek, pierzga, mleczko pszczele.
Chcesz prowadzić sprzedaż bezpośrednią tych produktów?
Musisz zarejestrować sprzedaż w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii.
Wniosek o wpis do rejestru podmiotów nadzorowanych przez IW składasz do Państwowego Lekarza Weterynarii na przynajmniej 30 dni przez rozpoczęciem działalności.
Po rozpatrzeniu wniosku dostaniesz decyzję administracyjną o wpisie oraz weterynaryjny numer identyfikacyjny.
Sprzedaż surowców pochodzenia zwierzęcego możesz prowadzić:
- na terenie województwa, w którym prowadzisz produkcję oraz na terenie województw przyległych,
- na wystawach, festynach, targach i kiermaszach organizowanych w innych województwach,
- w miejscu produkcji (gospodarstwo, pasieka),
- w obiektach ruchomych i tymczasowych,
- wykorzystując specjalistyczne środki transportu na targowisku lub poza nim,
- używając urządzenia dystrybucyjne do sprzedaży żywności na terenie miejsca produkcji, na targowisku lub poza nim,
- sprzedając przez internet („paczka od rolnika”),
- dostarczając produkty do zakładów detalicznych zaopatrujących konsumentów.
Spójrzmy teraz na rolniczy handel detaliczny. Tu też obowiązuje rozróżnienie na produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Rolniczy handel detaliczny
W przypadku surowców lub produktów przetworzonych pochodzenia roślinnego musisz pamiętać o:
- spełnieniu wymagań higienicznych,
- rejestracji w Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
- wniosku o wpisie do rejestru (złóż go 14 dni przed dniem rozpoczęcia działalności),
Z handlem możesz ruszyć po uzyskaniu zaświadczenia o wpisie do rejestru podmiotów nadzorowanych przez PIS.
Produkty sprzedasz:
- klientowi finalnemu na terenie całej Polski: w gospodarstwie, na targowiskach i innych miejscach do tego przeznaczonych, przez sprzedaż wysyłkową,
- zakładom (tylko na terenie województwa, w którym produkuje się żywność w ramach RHD lub na terenie powiatów/miast stanowiących siedzibę wojewody/sejmiku województwa, sąsiadujących z tym województwem).
Teraz handel produktami pochodzenia zwierzęcego.
Handel produktami pochodzenia zwierzęcego
Masz do wyboru surowce/produkty pochodzenia zwierzęcego, żywność złożoną czyli zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego.
Po spełnieniu wymagań higienicznych składasz wniosek o rejestrację w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii. Robisz to na minimum 30 dni przed rozpoczęciem planowanej działalności.
Po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku otrzymasz decyzję administracyjną o wpisie do rejestru oraz weterynaryjny numer identyfikacyjny.
Sprzedaż możesz prowadzić:
- dla klientów finalnych w gospodarstwie, na targowisku lub wysyłkowo,
- do zakładów – tylko w województwie w którym produkujesz żywność w ramach rolniczego handlu detalicznego lub w powiecie/mieście stanowiącym siedzibę wojewody/sejmiku województwa, sąsiadującym z tym województwem.
Pamiętaj o znakowaniu opakowanej żywności, zachowaniu jakości handlowej surowców oraz jakości mikrobiologicznej.
(Zobacz na czym polega działalność reglamentowana i jak ją prowadzić)
Źródło: „Żywność prosto z gospodarstwa – źródłem dochodu rolników” publikacja Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi