Serwatka to nieco zapomniany i niedoceniany produkt spożywczy. Obecnie jest najczęściej kojarzona z odżywkami dla sportowców, których jest istotnym składnikiem. Dzieje się tak za sprawą dużej ilości zawartego w niej białka. Jest ono łatwo przyswajalne, pomaga budować masę mięśniową oraz wzmacnia organizm. Okazuje się jednak, że serwatka posiada znacznie więcej zalet, przez co można śmiało wykorzystywać ją na co dzień w swojej kuchni. W jaki sposób?
Usuwa toksyny, poprawia krążenie krwi
Serwatka to tak naprawdę nic innego niż produkt uboczny, który powstaje w trakcie wytwarzania serów i twarogów. Co najważniejsze, jest ona niezwykle wartościowa. Zawiera w swoim składzie cenne aminokwasy, witaminy i minerały. Należy wśród nich wymienić choćby wysoką zawartość potasu, wapnia, fosforu i magnezu oraz witamin z grupy B. Spożywając serwatkę można zaś m.in. obniżyć poziom cholesterolu, usprawnić pracę układu krwionośnego, a także usunąć z organizmu toksyny. Najczęściej można się spotkać ze sproszkowaną postacią serwatki, która jest najłatwiejsza w przechowywaniu oraz sprawdza się w różnego rodzaju potrawach. Oczywiście, należy zwrócić uwagę na jej jakość. Najlepiej postawić na znanych i sprawdzonych producentów, jak https://www.krasnystaw.eu/pl/produkty/produkty-w-proszku/serwatka-w-proszku. Serwatka w proszku od OSM Krasnystaw zawiera laktozę o obniżonym indeksie glikemicznym oraz podobnie jak inne produkty tej firmy, jest po prostu pyszna.
Zdrowe koktajle, pyszne ciasta i domowe lody
Jak wykorzystywać serwatkę od Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Krasnystaw? Najprostszym sposobem jest przygotowanie domowego koktajlu. Można do niego użyć dowolnych, świeżych owoców (np. truskawek, malin i banana), do których należy dodać jogurt naturalny oraz serwatkę i zmiksować na jednolitą masę. Taki koktajl doda sił i energii, a przede wszystkim jest prawdziwą skarbnicą witamin. Serwatka znajduje zastosowanie także w słodkich wypiekach, warto dodawać ją do ciast i babeczek. Sprawdzi się w każdym przepisie, w którym jest wykorzystywane mleko w proszku, na jej bazie można więc zrobić także tradycyjny blok czekoladowy. Co ucieszy zaś najmłodszych, serwatka stanowi też podstawowy składnik domowych lodów. Będą znacznie smaczniejsze i bardziej wartościowe od tych sklepowych!