Czy stopień palenia kawy jest istotny

Istnieje kilka rodzajów kawy palonej, z których każdy ma inny smak i nadaje się do różnych rodzajów napojów. Kupując kawę paloną, można ją kupić w postaci „kawy ziarnistej” i „kawy mielonej”. Pierwsza opcja jest najlepsza, ponieważ pozwala zachować jakość kawy przez dłuższy okres czasu. W tym artykule przedstawimy typowe sposoby palenia kawy.

Spis Treści

Kawa jasno palona

Ziarna kawy jasno palonej pali się w krótszym czasie niż inne rodzaje ziaren i są one najbardziej intensywne w smaku. Kawa jasno palona ma wspaniałą słodycz i owocowe nuty. Palenie jasno palonej kawy nie jest łatwe, kilka sekund podczas tego procesu może zrobić różnicę i sprawić, że kawa będzie ciemniejsza. Dlatego tak ważne jest doświadczenie palarni https://coffeeandsons.pl/, które opracowują techniki pozwalające na wykorzystanie potencjału smakowego kawy. Oprócz walorów smakowych jasno palona kawa ma wiele cech szczególnych, udowodniono, że ma najwyższą zawartość antyoksydantów.

Kawa średnio palona

Kawa średnio palona charakteryzuje się doskonałą równowagą smaków i większość kaw, które można kupić w supermarkecie, przechodzi taki właśnie rodzaj palenia. Zwykle można cieszyć się dobrą kwasowością, słodyczą i goryczą tego typu palenia. Ziarna kawy nabierają ciemniejszego brązowego odcienia niż przy pierwszym paleniu i są bardziej gorzkie. Nazwa pochodzi od tego, że jest to proces pośredni pomiędzy jasnym i ciemnym paleniem, dlatego też posiada zalety obu rodzajów. Aby uzyskać średnio paloną kawę, palarnie kierują się zapachem, kolorem i przemianami, jakie zachodzą w ziarnie podczas palenia.

Kawa ciemno palona

Kawy te mają bardziej gorzki smak, prawie pozbawiony kwasowości i słodyczy, choć zdarzają się wyjątki. Ciemno palona kawa jest podstawą wielu rodzajów espresso, dlatego często można jej spróbować w cappuccino, latte i innych napojach na bazie espresso. Aby uzyskać ciemne palenie, ziarna kawy muszą spędzić więcej czasu w urządzeniu do palenia i nabrać ciemnobrązowego, prawie czarnego koloru.